2012. november 23., péntek

Hamarosan érkezik az okosszemüvegek első generációja

Először a Google, majd az Apple, most pedig a Microsoft is bejelentette, hogy okosszemüveg fejlesztésén dolgozik. Magyarán még semmi nem hagyta el a tervezőszobákat, de máris dúl a harc a cégek között… akárcsak az okosdolgok-piac bármely más részén.

Mai korunkat a rohamos technikai fejlődés jellemzi legjobban. A pár évtizede még csak kémfilmekben elképzelhető távkommunikációs kütyük mára bárki számára elérhető, szinte hétköznapi eszközökké váltak. Persze a múlt században sokakat csalódásként ért, hogy az új évezred még nem hozta el a repülő autókat és a személyi robotokat, de azért nem kell aggódni, dolgoznak ezeken is. Ám ettől függetlenül bátran kijelenthetjük: egyedül a fantáziánk szab határt a „jövő” eljövetelének.

A legújabb csoda, ami pár éven belül be fog gyűrűzni az életünkbe, az okosszemüveg. A dolog lényege az, hogy a szemüvegként viselt szerkezet lencséje mint egy kis monitor üzemel, amelyen olvashatunk, filmet nézhetün, és úgy általában minden olyan feladatot elvégezhetünk rajta, ami manapság elvárható egy elektronikai eszköztől.

Várhatóan majd mi is ilyen boldogak leszünk a Google Project Glass-ától.

Először a Google jelentette be, hogy ilyen sci-fiket idéző eszközön dolgozik. A Project Glass névre keresztelt szemüveg elsősorban arra hivatott, hogy a valós időben látottakat egészítse ki plusz információval (kiterjesztett valóság). Az irányításról egy, a száron lévő hosszúkás touch-pad, illetve egy beépített giroszkóp gondoskodik. Ez utóbbi rengeteg lehetőséget rejt magában, hiszen akár egy bólintással is adhatunk igen vagy nem parancsot az eszköznek. Helyet fog kapni benne egy beépített kamera is, így akár élőben streamelhetjük is a velünk történő eseményeket.


Ezután az Apple adott hírt az iGlass-ról. Az iGlass sajátossága, hogy míg a Project Glass csupán egy lencsével dolgozik, amely közvetlenül a szem előtt helyezkedik el, addig az Apple terméke a két lencse egy-egy szélére vetítené ki a látni kívánt képet, ezzel akár háromdimenziós hatást is kiváltva. Erről a fejlesztésről egyelőre azt rebesgetik, hogy inkább hangvezérlésű lesz, illetve hogy azt szeretnék elérni, hogy teljesen úgy funkcionáljon, akár egy mai iPhone.


A napokban pedig a Microsoft is bejelentette a maga szemüvegét. Az egyelőre név nélküli projectről nem sokat tudni. Várhatóan a Google-éhez hasonló kiterjesztett valóság élményre törekednek, ám míg a rivális az egész világ lefedésére készül – szokásához híven –, addig a Microsoft inkább konkrét eseményekre fókuszálna, például egy focimeccsre. Ám ebben is lesz hangszóró és videonéző funkció. Hogy telefonálni lehet-e vele, mint a másik két termékkel, egyelőre nem tudni, de több, mint valószínű.

Az okosszemüvegekben sok lehetőség van. Rendőrök, tűzoltók és katonák bevetései lehetnének nyomon követhetők, a kommunikáció a parancsnokok és az alakulat tagjai között pedig még a mainál is sokkalta egyszerűbb lenne; a kiterjesztett valóságnak köszönhetően pedig az oktatásban lehet majd nagyon hasznos, de vannak, akik már a jövő videojátékát képzelik el rajta. Szóval a helyzet úgy áll, hogy akárcsak a technikai fejlődésben, úgy az eszközök használatánál is egyedül a fantáziánk szab határt.

Források:
A Microsoft is okosszemüveget fejleszt
http://index.hu/tech/2012/11/23/okosszemuveget_fejleszt_a_microsoft/
Google Project Glass – viselhető kiterjesztett valóság egy szemüveg formájában
http://prohardver.hu/hir/google_project_glass_szemuveg.html
'iGlass': Could Apple top Google's computerized specs?
http://theweek.com/article/index/230237/iglass-could-apple-top-googles-computerized-specs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése