2012. november 29., csütörtök

Ingyenes Windows?


A Windows Blue, a Microsoft új operációs rendszere úgy látszik az Apple nyomába lép, illetve rendkívül olcsó, vagy akár ingyenes is lehet.


A Windows 8 után már is új fejlesztésen dolgozik a Microsoft. Az eddig Windows 9 néven emlegetett rendszer jelenleg a Windows Blue munkacímet viseli. Az új operációs rendszer nem csupán felhasználói felületében, de az árazásában is el fog térni elődeitől: az is lehet, hogy ingyenes lesz. Célja a Microsoftnak a Windows Blue-val az, hogy az legyen a leghasználtabb operációs rendszer a világon. Ezt az alacsony árazáson kívül még azzal kívánják elérni, hogy amint megjelenik, mindennemű támogatást megvonnak a Windows 8-tól, ezzel arra sarkallva a programozókat, hogy az új rendszerhez fejlesszenek programokat.

Ám azt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a Windows Blue csak akkor fog teljes mértékben működni, ha már rendelkezünk egy korábbi Windows licensszel, különben a beépített alkalmazások és a Windows Store nem lesz elérhető. Szóval jelenleg inkább az sejthető ki az eddigi hírmorzsákból, hogy a Windows Blue talán nem is új operációs rendszer, hanem inkább egy nagyszabású frissítés lesz. Egy olyan frissítés, amelyhez utána évenként szeretnének kiadni még újabb frissítéseket. Ha belegondolunk, ez az elképzelés egészen eszes. A felhasználó megvenne egyszer egy Windows rendszert, amelyhez utána olyan méretű frissítéseket, újdonságokat és támogatást kapna évente, mintha egy teljesen új operációs rendszert venne. Mindemellett a Microsoftnak sem kellene mindig újdonságon dolgoznia, és a sokadik Windows megjelentetésén fáradoznia, hiszen egy rendszere lenne, amibe minden energiáját beleölheti.

A megszokott Windows logó

Hasonló elképzelés alapján dolgozik az Apple is a Mac OS X-en, ami mára csak simán OS X névre hallgat. Az OS X története mellesleg akkor kezdődött, amikor Steve Jobs-ot eltávolították az Apple-től 1985-ben, és megalapította a NeXT Computert, amelyet 1996-ban megvásárolt az Apple, mivel nem tudtak olyan operációs rendszert kifejleszteni, amely felvehette volna a versenyt a Windows-al. Így az Apple a NeXT Computer NeXTstep rendszerével dolgozhatott, illetve volt vezetőjét is visszakapta. A NeXTstep képezi a Mac OSalapját. A 10-es szám a 2001-ben megjelent Mac OS X-ben arra utal, hogy ez a tizedik Apple operációs rendszer, és ettől fogva a nevén nem is változtattak. A Mac OS X 10.0-át a Mac OS X 10.1 követi, és így tovább.

Hasonló elképzelés mentén dolgozna ezután a Microsoft is? Lehet, és végtére is az ötlet nem idegen tőlük sem, hiszen már most is lehetőség van arra, hogy a régi felhasználók ne teljes áron vegyék meg a Windows 8-at, mint ahogyan az Apple frissítései is pénzért érhetőek el, ám az új modell ennél is olcsóbb árakat ígér.

Mi szólna mégis a teljes ingyenesség mellett? Következzen egy saját teória. Ha számításba vesszük azt, hogy több olyan otthoni számítógép van, amely Windows futtatására alkalmas, mint OS X-ére, tehát értelemszerűen több ember fog Windows Blue-t használni. A Microsoft ezután kénytelen lesz még több energiát fektetni a Windows Store-ba, hiszen azt egy egyedül Windows Blue felhasználók által elérhető oldallá szeretnék tenni, így okot is kell adniuk a felhasználóknak arra, miért járnak jól az új rendszerrel, aminek a bolt egy jelentős részét képezné. Mi szól hát végeredményben a Windows Blue ingyenessége mellett? Az, hogy így gyakorlatilag a Microsoft ingyenesen juttatná el online boltját a felhasználókhoz, az ottani egységenként kisebb bevételekből pedig hosszútávon több lenne a nyereségük, mint a rendszer eladásából.

A Windows Store

Források:
Új, ingyenes Windowson dolgozik a Microsoft
http://hvg.hu/Tudomany/20121129_windows_blue
Windows Blue is Microsoft's future low-cost OS with yearly updates
http://www.theverge.com/2012/11/28/3693368/windows-blue-update-low-cost
A Windows megvásárlása
http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/buy
OS X
http://hu.wikipedia.org/wiki/OS_X

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése